Valtra versterkt positie in Afrika

Afrika heeft een oppervlakte die ongeveer 3,5 keer groter is dan die van Europa. Tevens telt het zuidelijke continent al meer dan een miljard mensen – en dit aantal groeit met 20 miljoen per jaar. Valtra probeert om de Afrikaanse landbouw te helpen mechaniseren en bij te dragen aan de voedselvoorziening van de groeiende bevolking.

Terwijl de meeste mensen Valtra associëren met Finland en Brazilië, is het merk ook al lang aanwezig in Afrika. Al in 1983–1989 kende de stad Kibaha in Tanzania een assemblagefabriek. Daar vandaan leverde Valtra duizenden trekkers aan Tanzania en andere delen van Oost-Afrika. In de afgelo­pen jaren is Valtra uitgegroeid tot een van de meest populaire tractormerken in de 176–250 pk klasse, met een leidend marktaandeel van meer dan 20 procent.

“De bevolking in Afrika groeit snel, maar de mechanisatie van de landbouw is nog maar net begonnen. Valtra heeft al een sterke positie in Afrika, maar er is nog veel ruimte voor groei”, zegt Mikko Lehikoinen, Marketing Director bij Valtra.

Binnen de regio EAME – Europa, Afrika en het Midden-Oosten – vertegenwoordigt Turkije op dit moment het hoogste volume van de jaarlijkse omzet van ongeveer 60.000 eenheden; Afrika is goed voor een omzet van ongeveer 35.000 eenheden, terwijl Frankrijk en Duitsland elk goed zijn voor ongeveer 30.000 eenheden. Hoewel de verkochte trekkers in Frankrijk en Duitsland gemiddeld duurder zijn dan die in Afrika, groeit de vraag naar tractoren door heel Afrika sneller.

Servicenetwerk groeit snel

“Valtra heeft momenteel een verkoopnetwerk in dertien Afrikaanse landen, maar dat zal dit jaar aanzienlijk worden uitgebreid. AGCO investeert flink in Afrika. Traditioneel zijn de meeste Valtra klanten in Afrika grote commerciële bedrijven die de grotere T en S Serie tractoren hebben gekocht. Maar als Valtra kunnen we nu ook een groeiend aantal kleinere modellen aanbieden, evenals oogstmachines, generatoren en werktuigen. Deze ontwikkeling zal leiden tot een geheel nieuw klanten­segment’’, legt Lehikoinen uit.

Reeds enkele tientallen Valtra oogstmachines zijn vanuit Brazilië naar Senegal getransporteerd en de levering van AGCO Power generatoren start dit voorjaar. Voor het grootste deel zal de fabriek in Brazilië nieuwe tractorenmodellen in Afrika leveren, maar de Europese Valtra zal ook worden aangeboden.

“Onze tractoren in Brazilië zijn ontworpen voor soortgelijke omstandigheden als die in Afrika, dus het is logisch voor ons om deze daar ook aan te bieden. Bovendien maken de huidige wisselkoersen onze Braziliaanse tractoren in Afrika uiterst concurrerend. Ook heeft Valtra in Afrika te maken met milieuwetgeving. Uitstootreglementen zijn al van kracht in Zuid-Afrika, Marokko en Algerije, maar ze worden ook geïntroduceerd in andere Afrikaanse landen. Natuurlijk houden we daar rekening mee”, voegt Lehikoinen toe.

288 trekkers voor Ghana

Valtra zal in 2016 snel blijven groeien in Afrika. Het orderboek bevat al circa 400 orders, wat meer is dan het gehele afgelopen jaar werd geleverd. Afgelopen winter bijvoorbeeld ontving Valtra vanuit Ghana orders voor 288 Braziliaanse A750 tractoren. Deze tractoren worden voor een deel gefinancierd vanuit het More Food Program, waarin Brazilië krediet verleent om Afrikaanse landen te helpen bij het mechaniseren van de landbouw.

De expansie van Valtra op de Afrikaanse markten wordt verder ondersteund door AGCO. Die organisatie heeft een onderdelenmagazijn geopend in Johannesburg voor zuidelijk Afrika en een in Istanbul om Noord-Afrika te bedienen. Ook is ze een modelboerderij in Zambia gestart om boeren en dealers te trainen. Vanwege de lange afstanden in Afrika is een sterk netwerk van onderhoud en reserveonderdelen van vitaal belang. Omdat de mechanisatie van de landbouw zich nog in een vroeg stadium bevindt, wordt de basisopleiding ook vereist voor verkopers, service technici en klanten.


Thursday 18 August 2016
Nieuws
Kom 32 mei naar de Valtra SmartTo…
Of is uw agenda die dag al vol? Dan bent u ook op …
Valtra T254 SmartTouch Tractor of…
Valtra T254 SmartTouch Tractor of the Year 2018 en…
Een werkheld - De nieuwe A-serie
De nieuwe Valtra A4-serie is de eerste 4e generati…
Actie: Valtra Redline modellen!
Veel tractor voor je geld! Of het nu een 4-cilinde…
Valtra wint ‘machine van het jaar…
De Valtra A104 HiTech heeft op de SIMA 2017 in Par…
Valtra wederom present op Mechan …
Valtra is ook dit jaar present bij de Wintershow v…
Maak je Valtra compleet!
Valtra tractoren zijn bij uitstek geschikt om ze u…
Valtra verlaagt de druk!
NU: 0,9% // 60 mnd financiering! Verlaag ook uw fi…
Valtra met N154e Direct Golden ui…
Ook Valtra is dit jaar weer van de partij op de AT…
Unlimited Studio transformeert tr…
Als een tractor van de lopende band rolt en wordt …
Valtra versterkt positie in Afrik…
Afrika heeft een oppervlakte die ongeveer 3,5 keer…
De N3 nog één keer in de spotligh…
De Valtra N3 serie (99 tot 171 pk) is bij eindgebr…
Unieke Valtra tractor geveild tij…
Eén van de pronkstukken van Valtra, ‘’de T234 Vers…
Valtra lanceert compleet nieuwe N…
Vanaf 7 oktober 2015 heeft de vierde generatie van…
Splinternieuwe T-serie
De vierde generatie van de Valtra T-serie is een s…
Nokian Tyres en Valtra vestigen n…
Valtra heeft op Nokian banden en met wereldkampioe…
Valtra T173 HiTech geloofd in Pro…
Het mechanisatiemagazine, Profi heeft de T173 hite…
Machine van het Jaar award voor d…
De splinternieuwe Valtra T-serie is verkozen tot w…