Grimme EVO: De evolutie van de SE-serie

Grimme EVO: De evolutie van de SE-serie

In het jaar 1991 was het geboorte-uur van het wereldwijd meest succesvolle rooiprincipe van de laatste jaren. De éénrijige SE 70-20 onderscheidde zich door een combinatie van grond zeven, hoogte-overbrugging en loofverwijdering. De toen nog noodzakelijke ringelevator resp. transportrollen en voorafgaand loofklappen waren niet meer noodzakelijk. In 1997 werd de tweerijige variant, de SE 150-60 eerst met 3 reinigingsunits en in 2012 de SE 260 met 2 reinigingsunits geïntroduceerd. Omdat op dit moment de patenten van dit rooi- en reinigingsprincipe zijn beëindigd, wordt deze werkwijze nu door vrijwel alle fabrikanten van rooimachines gebruikt.

De evolutie in rooitechniek: de EVO 290
De nieuwe getrokken bunkermachine EVO 290 zijn aan de wensen van de markt naar nog meer bodem- en aardappel-vriendelijke machines met nog meer capaciteit, met het in stand houden van de voordelen van de SE 260 voldaan. De typeaanduiding geeft al aan dat dat deze nieuwe machine de evolutie van het SE-principe met de eisen van deze tijd combineert. 3 in plaats van 2 wielen die met z´n drieën zorgen voor een buitengewoon lage bodemdruk. Daarnaast een 9- in plaats van 6-tons bunker zijn de eigenschappen die direct opvallen. Daarnaast zijn er “achter de schermen” nog vele nieuwe en doorontwikkelingen ingebouwd.

Nog meer capaciteit met de VarioDrive en 20% meer zeef-oppervlakte
Omdat de machine meestal in veel verschillende omstandigheden wordt gebruikt is de traploze aandrijving van de zeefbanden VarioDrive optioneel verkrijgbaar. VarioDrive combineert de voordelen van een mechanische met die van een hydraulische aandrijving.
Mechanische aandrijvingen hebben als voordeel dat ze zeer energie-efficiënt zijn, terwijl hydraulische aandrijving traploos en onafhankelijk van de aftakas toerental in snelheid instelbaar is, daarnaast is er en grote mate van bedieningscomfort. VarioDrive combineert deze voordelen van beide systemen; energie-efficiënt, met de eigenschappen van hydraulische aandrijving. Een zeer belangrijk voordeel van VarioDrive is dat de reinigers en zeefbanden bij eventuele verstoppingen terug kunnen draaien om zo de verstopping eenvoudig en snel kunnen verhelpen. De oppervlakte van de tweede zeefband is t.o.v. de SE 260 met 20% vergroot.

9-tons bunker, de grootste in zijn klasse

De EVO 290 is de eerste en enige getrokken bunkerrooier met een bunkercapaciteit van 9 ton. Ten opzichte van de SE 260 kon de capaciteit met 50% worden verhoogd. Hierdoor is het mogelijk om ook op langere stukken in één keer een gang of ronde te maken, zonder dat er een kipper over het land hoeft te rijden. Als optie is de 5,5-tons NonstopBunker leverbaar, die door zijn terugdraaiende bunkerbodem rijdend en zeer snel gelost kan worden en zodoende non-stop rooien mogelijk maakt. Met de NonstopBunker (patent van Grimme) is 20% hogere rooicapaciteit mogelijk t.o.v. een “standaard” bunker.


TriSys: Drie wielen met dikke voordelen
Wat direct opvalt bij de EVO 290 is het driewiel rijwerk TriSys. Ten opzichte van de SE 260 kon is het contactoppervlakte met de grond tot 65% verhoogd. Dit is berekend en gecontroleerd met het rekenmodel van de FAT (Eidgenössischen For-schungsanstalt für Agrarwissenschaft und Landtechnik). Alle drie de wielen zijn standaard bestuurbaar. Voor aanzienlijke verbetering van de trekkracht is wielaandrijving als optie leverbaar. Als optie zijn links 750/60-30.5 en rechts 1000/50 R25 banden mogelijk.

Het comfortpakket voor de chauffeur
Assistentiesystemen zoals het videosysteem Visual Protect, wat automatisch die camera inschakelt op een plaats met een kritische toestand zoals verstoppingsgevaar in een reinigingsunit of als Visual Protect een verstelling waarneemt. Op deze manier heeft de chauffeur alles in zicht en kan eventueel maatregelen nemen. Speedtronic, de lastafhankelijke volautomatische toerentalregeling van reinigingsunits en verleesband is natuurlijk ook leverbaar. ISOBUS aansluiting is standaard aan boord.

In de EVO serie is de ervaring van meer dan 65.000 gebouwde aardappelrooiers samengebald.

Met de EVO 290 staat naast de SE 260 en de SE 150-60 een uiterst sterke, vernieuwende tweerijige bunkerrooier ter beschikking.

De EVO 290 wordt met het nieuwe design tijdens de Agritechnica 2017 voor het eerst aan u voorgesteld en is leverbaar voor het seizoen 2018.


Grimme, woensdag 13 september 2017
Meer info: http://www.grimme.com


Facebook reacties