Goede zaken bij LEMKEN

Goede zaken bij LEMKEN

EUR 360 miljoen aan omzet: groei met dubbele cijfers

De wereldwijde marktsituatie voor landbouwtechniek heeft zich hersteld: voor de Duitse specialist LEMKEN bracht 2017 met een totale concernomzet van EUR 360 miljoen een groei van 11% tegenover het vorige jaar. Met name de omzet in Oost-Europa was zeer goed. Het exportaandeel is momenteel 77%.

De opgaande trend betreft vrijwel voor alle landen. Door de overwegend betere prijzen voor granen en melk zijn landbouwers weer bereid te investeren. De vraag in Oekraïne en in Rusland was bijzonder hoog. Ook in de overzeese markten Canada en de VS kon de omzet met dubbele cijfers verhoogd worden. Verder realiseerde LEMKEN goede verkoopresultaten in Tsjechië, Hongarije en Polen. Ook de omzet in Groot-Brittannië, die al goed was, is nog verder gegroeid. Zoals verwacht was de vraag minder positief op de belangrijke Franse markt, waar tegenvallende oogsten en prijzen de zin om te investeren afremden.

Uiteindelijk ontwikkelde de omzet zich positief over alle productgroepen. De groei bij de ploegen en de compact-schijveneggen was bijzonder duidelijk. Maar ook de verkoop van zaaimachines, cultivatoren en veldspuiten verliep voorspoedig.

Aan het einde van het jaar had LEMKEN in totaal 1.470 medewerkers in dienst. Dit is een nieuwe recordwaarde en een bevestiging dat het aantal medewerkers elk jaar weer gestaag groeit. Directeur Anthony van der Ley is daarom tevreden: “We zijn blij dat het weer omhoog gaat. Dankzij de grote inzet van ons personeel konden we duidelijk meer machines produceren dan gepland. We zijn ook onze partners in de vakhandel dankbaar, die ons optimaal ondersteund hebben bij de verkoop en de service.

Voor werktuigtechniek van hoge kwaliteit zijn goed opgeleide medewerkers essentieel. Daarvoor heeft LEMKEN in het eigen opleidingscentrum “AgroFarm” het afgelopen jaar bijna 4.000 collega's uit de handel en de eigen verkoop- en servicemedewerkers intensief en praktisch getraind. Om de goede service van LEMKEN nog verder te verbeteren en landbouwers en de vakhandel nog intensiever van dienst te kunnen zijn, heeft de landbouwtechniekspecialist bovendien extra functies en structuren in het leven geroepen. 

In 2017 heeft het familiebedrijf bovendien een kleine EUR 7 miljoen geïnvesteerd; na aanzienlijke uitbreidingsmaatregelen (in de afgelopen drie jaar is er in totaal bijna EUR 60 miljoen uitgegeven) ging het nu voornamelijk om nieuwe machines en gereedschappen. Voor 2018 zijn er nog meer grote projecten voor het optimaliseren van de productieprocessen, en in het verlengde daarvan de kwaliteit en betrouwbaarheid, gepland. Met het oog op de toenemende omzet moet de efficiëntie verder verbeterd worden en daarvoor moet worden ingezet op moderne productietechniek en betere samenwerking tussen verschillende afdelingen. Vanwege de hoge bezettingsgraad zijn er bovendien bij de productie in Alpen meer dan 60 nieuwe banen gerealiseerd.

Ook het vooruitzicht voor 2018 is positief: de zeer goede orderontvangst aan het begin van het jaar rechtvaardigt de hoop dat dit weer een jaar van groei zal zijn. In Oost-Europa en ook met name in Rusland kan men blijven uitgaan van een enorme vraag naar moderne landbouwtechniek. Daarom toetst LEMKEN de mogelijkheden van lokale productie, om deze markt gemakkelijker en beter te kunnen bedienen. Ook voor de overige regio's, Duitsland en Midden-Europa, wordt uitgegaan van groei. Voor Frankrijk wordt voor het eerst weer een verbetering verwacht. Als nieuw ontwikkelde producten worden de precisiezaaimachine Azurit, de vierbalks-cultivator Karat 12, de veldspuiten Primus en Albatros met een “face lift” en de ISOBUS-terminal CCI 1200 in 2018 op de markt gebracht.


Lemken, dinsdag 13 maart 2018
Meer info: http://www.lemken.com


Facebook reacties