Nieuwe Krone hakselaar BiG X 1180 van 1156 pk

Wereldprimeur voor Krone: de nieuwe BiG X 1180. Met het nieuwe topmodel BiG X 1180 vergroot Krone zijn generatie BiG X hakselaars 680, 780 en 880 en toont het zich wederom als een competente fabriant van hakselaars, die ook in de hoge vermogensklasse over vele jaren ervaring beschikt.

Het motorvermogen van de BiG X 1180 komt uit de Liebherr V12 motor met 24,24 liter motorinhoud, die over 850 kW (1156 pk) beschikt. Hiermee biedt Krone de sterkste hakselaar ter wereld aan, die ook nog eens beschikt over praktische eigenschappen. Zo heeft de motor een onderhoudsinterval van 1.000 motoruren voor olie, filters en kleppen. Vanzelfsprekend voldoet de motor aan de emissienorm Tier 4 final (met AdBlue uitlaatgas nabehandeling). Ook kan de BiG X 1180 worden voorzien van een liftcabine.

OptiMaxx: schredder effect dankzij de schuin vertande tanden

Ook bij de kneuzer zet Krone in op een innovatieve technieken voor nog beter presterende korrelkneuzers. Zo is het tandprofiel bij de nieuwe korrelkneuzer OptiMaxx 250 om de 5 graden verdraaid. Door deze schuine vertanding en de daaruit resulterende schredder effect, wordt de maïs niet alleen in de lengterichting maar juist ook in de breedte volledig en optimaal gekneusd.

De nieuwe korrelkneuzer met een diameter van 250 millimeter wordt door Krone aangeboden in de uitvoeringen met 105/123 tanden en 123/144 tanden. De 105/123 uitvoering wordt ingezet bij middellange tot lange haksellengtes en de 123/144 uitvoering juist bij korte en middellange haksellengtes. Het toerentalverschil tussen de twee kneuzer-rollen ligt standaard op 30 procent en optioneel zijn 40 procent en 50 procent mogelijk. 

OptiMaxx 305: grootste korrelkneuzer diameter op de markt

Met meer motorvermogen en capaciteit in de nieuwe BiG X 1180 worden hogere eisen gesteld aan de korrelkneuzer. Krone heeft daarom exclusief voor de nieuwe BiG X 1180 de diameter van de walsen vergroot naar 305 millimeter (OptiMaxx 305) met verdraaide tandrijen. Met de unieke schredder eigenschap, een grotere contactoppervlak en snellere omtreksnelheid overtuigt de OptiMaxx 305 op alle fronten met een optimale gewasdoorvoer (ook bij lange haksellengtes) en een intensieve kneuzing van het gewas. 

Krone heeft het aantal tanden op de omtrek van de walsen aangepast in verhouding tot de diameter. De twee OptiMaxx 305 korrelkneuzers zijn afhankelijk van de toepassing uitgerust: 125/150 tanden voor gemiddelde tot lange haksellengtes of als alternatief 150/175 tanden voor korte tot middelgrote haksellengtes. Het snelheidsverschil van de walsen is standaard 30 procent en optioneel is 40 of 50 procent mogelijk. 

Het nieuwe korrelkneuzer concept overtuigt ook door zijn nieuw ontworpen behuizing, die plaats biedt aan aangepaste lagers en die bestand zijn tegen de nog hogere hakselcapaciteit, evenals een optimale service- en onderhoudsvriendelijkheid. Niet alleen het verwisselen van lagers en rollen en het verwisselen van de riemschijf (van 30 tot maximaal 50 procent snelheidsverschil) zijn gemakkelijk uit te voeren, ook het schoonmaken is gemakkelijk dankzij grote openingen. 

Een ander praktisch kenmerk is de temperatuurmeting van de walsen lagers. Dit belangrijke controle-instrument stelt de bestuurder in staat om de temperatuur in de terminal van de machine te controleren en biedt daarmee het hoogste veiligheid en minimale stilstand.

 

Meer voordelen: de korrelkneuzers OptiMaxx 250 en OptiMaxx 305 zijn uitgerust met een groot en sterk verenpakket en zorgen voor een constante en hoge mate van kracht op het gewas. Het resultaat: een intensieve maïskorrel- en maïsstengelkneuzing in alle snijlengtes van kort tot lang. 

Met automatische instelling van het tegenmes

Op wens zijn de series BiG X 680, 780, 880 en 1180 ook verkrijgbaar met een automatische aanpassing van het tegenmes. Hiermee kan de bestuurder het tegenmes in slechts een paar seconden automatisch vanuit de cabine afstellen. Natuurlijk is de handmatige instelling van het tegenmes op de externe bediening nog steeds mogelijk.

EasyLoad: de Krone laadautomaat

Door een 3D-beeldanalyse op basis van camera's wordt de EasyLoad laadautomaat gebruikt om elk transportvoertuig parallel naast de hakselaar te beladen. De lospijp wordt volledig automatisch aangestuurd (eindklep open / dicht, lospijp rechts / links draaiend). De chauffeur kan zelf verschillende laadstrategieën instellen, bijvoorbeeld van voren naar achteren laden. De vulgraad en het startpunt van het gewas naar de transportwagen kunnen ook worden geprogrammeerd. Dit verlicht de chauffeur enorm in stressvolle oogsttijden. Bovendien kan de chauffeur alle functies comfortabel volgen op de terminal in de cabine.
In de toekomst is het ook mogelijk om transportwagens tijdens het loshakselen automatisch te laden. Deze functie wordt momenteel nog getest en zal op een later tijdstip verkrijgbaar zijn (ook als nalevering). 

Inclusief vocht- en inhoud metingen met de AgriNIR online

De optionele AgriNIR online sensor biedt nauwkeurige gegevens over het vochtgehalte en inhoud stoffen gehalte. De sensor wordt geproduceerd door de ervaren fabrikant Dynamica Generale en levert de volgende gegevens over het gewas: droge stof, zetmeel, ruw eiwit, ruwe as, ruw vet, ADF en NDF. De gegevens worden vastgelegd in de Krone machineterminal en toegewezen aan het betreffende perceel. Verdere verwerking van de gegevens is mogelijk in meerdere softwaretoepassingen.


Arend Jan Blomsma Krone, woensdag 12 september 2018
Meer info: http://www.krone-nederland.nl/


Nieuws
Nieuw uiterlijk en een nieuw inne…
Nieuw uiterlijk en een nieuw innerlijk Krone prese…
Nieuwe Krone BiG X: machine van h…
And the winner is – Krone. Met de titel “Machine v…
Krone houdt omzet op 1,6 miljard …
Krone houdt omzet op 1,6 miljard Euro Ondanks moei…
Alle Krone Comprima rondebalenper…
Alle Krone Comprima rondebalenpersen zijn af fabri…
Krone Agritechnica Noviteiten 201…
Alle Krone Agritechnica noviteiten op een rij, vin…
Goud voor de Krone Premos 5000
Hannover 9 september 2015 – De Premos 5000 is were…
De Krone lift-tanden bewijzen zic…
De Krone Swadro TS 680 Twin met Lift-tanden heeft …
Martin Eying wordt de nieuwe bedr…
Vanaf 1 augustus 2015 wordt Martin Eying de nieuwe…
Optionele knikdisselautomaat voor…
Alle opraapwagen chauffeurs kennen wel het problee…
Altijd volledig in- en uitklappen…
Vanaf nu worden de KRONE KW 8.82/8 schudders stand…
Minister opent de nieuwe Krone te…
Met de officiële sleuteloverdracht door de Neder S…
DLG beoordeelt de Krone NIR-senso…
De Krone NIR-Sensor wordt met een test door de Dui…
Nieuwe medewerker in het Krone ne…
Vanaf 1 maart 2015 ondersteunt Marc Berghuis het K…
De Krone Mediatheek is nu online …
Handleidingen, brochures, foto´s, (3D) video´s, te…
Facebook reacties