Plantspecifiek spuiten met AiCPlus wint Bronzen Sikkel 2018

Het AiCPlus systeem van Agrifac heeft tijdens AgroTechniek Holland de Bronzen Sikkel 2018 in de wacht weten te slepen

Plantspecifiek spuiten met AiCPlus Camerasysteem met kunstmatige intelligentie

NEED Farming is een landbouw managementconcept gebaseerd op observatie, meting en reageren op verschillen in gewassen, grond en andere variabelen. Dit op basis van de behoeften van elke afzonderlijke plant. Terug naar de basis van het boer zijn, maar met de nieuwste technologieën, waarbij elke individuele plant wordt verzorgd. Zorgen voor de specifieke behoeften van elke plant in plaats van de gemiddelde behoefte van een heel veld.

Tijdens het Agrifac Launch Event eerder dit jaar werd een flink aantal nieuwe ontwikkelingen op het gebied van NEED Farming voor het eerst gepresenteerd, waaronder AiCPlus. Dit is het nieuwe camerasysteem met geïntegreerde kunstmatige intelligentie die inspeelt op wat de camera waarneemt. Naar een plant kijken om de behoefte ervan te bepalen en vervolgens aan deze behoefte te voldoen is niets nieuws, dat doen boeren al sinds het begin van de landbouw, ruim 5000 jaar geleden. Echter, het aantal gekwalificeerde, kundige mensen met deze vaardigheden neemt af en voor de mensen die deze vaardigheden nog wel hebben, is het moeilijk (of zelfs onmogelijk) om de hele dag alert te blijven. Hier komt AiCPlus, uitgesproken als 'I See Plus', in beeld.

Scannen, leren, handelen, leren
Bodemsamenstelling, hoogteprofiel enzovoorts: geen enkel veld is vlak of gelijk van samenstelling. Ook het lokale microklimaat zorgt voor verschillen. Het niet in acht nemen van deze verschillen leidt tot een hoger, minder efficiënt gebruik van middelen, terwijl de opbrengst niet optimaal is. AiCPlus interpreteert wat wordt waargenomen. De verschillende algoritmen in het AiCPlus systeem zijn niet door een paar technici ontwikkeld, maar ingeleerd door boeren, waardoor verzekerd is dat de AiCPlus dezelfde beslissingen neemt als de boer zou doen. De intelligente AiCPlus camera's worden direct op iedere drie meter van de boom gemonteerd en het systeem verwerkt en analyseert het gewas direct. De gewenste hoeveelheden kunnen direct, zonder dat offline en tijdrovende verwerking nodig is, worden afgegeven.

Terwijl eerder spotspray alleen geschikt was om biomassa te detecteren met behulp van infrarood, maakt AiCPlus gebruik van RGB-camera's die op de boom gemonteerd zijn en die onkruidherkenning in het gewas mogelijk maken. De kunstmatige intelligentiesoftware herkent en maakt een onderscheid tussen vorm, structuur en contrast. Het zelflerende systeem heeft één seizoen nodig om een nieuwe plantensoort te kunnen herkennen.De camera's scannen constant alle plantjes en alle info wordt gebundeld. De vuistregel voor AiCPlus is dat een algoritme kan worden ontwikkeld voor elk onkruid dat door het oog in het veld kan worden waargenomen. Zo wordt een database opgebouwd voor de plantherkenning.


Agrifac, donderdag 13 september 2018
Meer info: http://www.agrifac.com


Facebook reacties