VisscherHolland lanceert animatievideo conservering van kuil

Al 75 jaar is VisscherHolland actief als ruwvoerspecialist, zowel nationaal als internationaal. Met drie vestigingen in Nederland zijn zij gespecialiseerd in het telen, inkuilen en conserveren van goed ruwvoer. De nieuwste animatievideo legt eenvoudig en duidelijk het fermentatieproces uit van een goede kuilbult, of het nu gaat om gras of mais.
“Er is vaak onduidelijkheid of onwetendheid hoe het fermentatieproces verloopt onder het plastic”, aldus verkoopleider Erik Bolding van VisscherHolland. Hij vervolgt: “Onze ruwvoerspecialisten geven regelmatig uitleg aan boeren en loonwerkers over het maken van goede kuil en een vormen van een juiste kuilbult. Van het oogstmoment tot goed inkuilmanagement, waaronder het zorgvuldig afdekken van de kuil, zijn punten die extra aandacht verdienen. Daarom vonden wij het noodzakelijk om dit door middel van animatie uit te leggen.“
Fermentatieproces in vier fasen
In de eerste fase, de aerobe fase, is het cruciaal om zuurstof behoevende schimmels, gisten en boterzuurbacteriën geen kans te geven om te groeien. De bult moet daarom zo snel mogelijk worden afgedekt met een zuurstofwerende folie. Hierna kan de fermentatie fase starten. Erik Bolding: “Hoe meer melkzuurbacteriën er in de kuil zitten, des te minder boterzuurbacteriën de kans krijgen om bij de suikers te komen. Deze melkzuurbacteriën zijn nodig melkzuur te creëren, waardoor de pH-waarde van de kuil daalt. Door een zure omgeving kunnen schimmels en gisten zich niet ontwikkelen. De juiste pH-waarde voor gras is rond 4,5 en voor mais 4,0.”
De derde fase is de rustfase waarin de kuil stabiel is en alle bacteriën en enzymen niet meer actief zijn. De fermentatie is dan afgerond. De laatste fase wordt de uitkuilfase genoemd. Bij opening komt het snijvlak van de kuil weer in aanraking met zuurstof waardoor gisten en schimmels worden geactiveerd.
Bekijk de video voor meer tips en tricks aangaande goed inkuilmanagement. Voor meer informatie over conservering, het fermentatieproces en goed ruwvoer kan men bellen met één van de ruwvoerspecialisten van VisscherHolland.
Bron: VisscherHolland