
Ploegen weer in opmars: kritisch op details maken keuze aanschaf ploeg economisch interessant

In de landbouw staat het ploegen weer meer in de belangstelling, met ploegen wordt onkruid optimaal bestreden, een waterbergend vermogen gecreëerd en ontstaat er door de kerende werking tot wel 30 procent meer volume in de bouwvoor. De wijze waarop de grond bewerkt wordt bepaalt onder andere de mate van aanwezigheid van onkruid gedurende het groeiseizoen. Sinds mensenheugenis is de ploeg de basis van elk seizoen, ploegen als basis van grondbewerking biedt grote voordelen als het op onkruidbestrijding aankomt. Alternatieve methodes zoals no-till, minimum-till en het gebruik van grote frezen/spitmachines hebben hun intrede gedaan, maar zijn veelal gestoeld op de wijze van landbouw zoals deze nu nog gangbaar is. Nu er in de huidige bestrijding van onkruid wijzigingen in wet- en regelgeving lijken te komen wordt de ploeg weer (terug) omarmt. Daarnaast zijn ploegen tegenwoordig onder invloed van doorontwikkelingen ook goed economisch te berekenen, zo zijn o.a. de snijbreedtes, scharen en ristervormen bepalend in de benodigde trekkracht, ze beïnvloeden dus het brandstofverbruik.
Kritisch kiezen op details loont
Bij de keuze voor een ploeg worden vaak factoren zoals type, ristertype etc. meegenomen in de afweging, de werkingshoek van de schaar is nog meestal onbekend in deze oriëntatie. De werkingshoek van de schaar heeft namelijk een uiterst belangrijke functie: bij een correcte afstelling zit de voorrand van de schaar met een precieze schuine hoek van 32,5 graad ten opzichte van het zoolijzer. Uit onderzoeken blijkt dat de meest optimale hoek welke resulteert in een lage trekkrachtbehoefte. De ploegen van het Zweedse Överum zijn altijd uitgerust met deze meest optimale werkingshoek en daarom snijdt of versmeert een Överum ploeg de grond niet en laat bij een juiste afstelling geen kom achter in de bodem van de ploegsnede. De ploeg wil daarbij goed de grond in door de optimale indringingshoek.
Laag brandstofverbruik is een zeer belangrijk element voor een economische bodembewerking. De Zweedse Landbouwuniversiteit heeft interessante testresultaten op dit gebied gepresenteerd. Zo heeft het JTI-instituut een vergelijking van de drie meest voorkomende ploegmerken uitgevoerd: een 100-pk tractor werd gebruikt om de trekkrachtbehoefte van de 4-schaar ploegen te meten, waarbij de voorbreedte van alle ploegen werd ingesteld op 40 cm. en de ploegdiepte op 20 cm. De tabel hieronder laat zien dat de Överum ploeg met het XL-ploeglichaam de laagste trekkrachtbehoefte van deze testploegen had. Dit resulteerde in minder slip en een hogere doeltreffendheid met een lager brandstofverbruik en lagere grondbewerkingskosten. De werkingshoek van de schaar in combinatie met het juiste rister bepaalt dus de mate van brandstofverbruik, niet alleen de vorm van het rister zoals vaak gedacht wordt. Överum Industries, met ruim 170 jaar ervaring in het produceren van ploegen, verwerkt deze kennis in de moderne Överum ploeg van nu en blijft innoveren om op ploegengebied de leidende rol te behouden.
Bron: Överum Benelux