Blik in de toekomst van John Deere

John Deere gunde het publiek op de Agritechnica in een toekomstpaviljoen een opvallende blik in de toekomstige ontwikkelingen waar het aan werkt. Deze openheid van zaken was in het verleden ondenkbaar bij de Amerikaanse fabrikant, die ook steeds meer aan ontwikkeling in Europa doet. Een voorbeeld daarvan is de autonome, elektrisch aangedreven rupstrekker, waarvoor John Deere een Zuidberg-rupsonderstel gebruikte en een schijveneg van de Duitse fabrikant Eidam. Ook voor de elektro-mechanische CVT werkte het samen met Joskin aan een toepassing. In het paviljoen hing een grote spuitdrone en daarvoor werkte John Deere samen met Volocopter, een fabrikant uit Bruchsal, Duitsland. Deze drone heeft een diameter van 9,2 meter en werkt met 18 rotoren. Op een acculading werkt de drone een half uur, maar met een capaciteit van 6 hectare per uur kun je in een half uur ook al mooi wat doen. Er zijn meerdere toepassingen voor deze drone, maar hier hing hij met een spuitboom.
John Deere toonde ook een autonome drone, die met sensoren plaatsspecifiek kan spuiten. Deze drone kan een half uur in de lucht blijven en gaat dan terug naar het basisstation, waar hij automatisch wordt bijgevuld en waar ook geheel automatisch de accu wordt gewisseld.
Op het gebied van gewasbescherming was er verder een autonome spuitmachine op rupsen voor rijenculturen.
Daarnaast toonde John Deere een trekkercabine van de toekomst, zonder stuur, en een trekker voorzien van diverse sensoren, die de veiligheid bij autonomie vergroten.
Bron: Arend Jan Blomsma